Blog

Zijn wie je bent

Zijn wie je bent

Het klinkt zo simpel ‘zijn wie je bent’, maar wat betekent het eigenlijk en hoe doe je dat?

Zijn wie je bent betekent voor mij leven in overeenstemming met wat je vanbinnen werkelijk voelt. Je zet geen masker op, probeert je niet beter voor te doen dan je bent, je past je niet aan aan hoe je denkt dat anderen je willen zien, maar je volgt je hart en doet wat goed voelt voor jou en voor de wereld om je heen. Je neemt voor lief wat andere mensen ervan vinden, en vindt het niet erg om anders te zijn. Het betekent niet dat je klakkeloos dingen doet zonder rekening te houden met anderen, maar wel dat je geen dingen doet die tegen je gevoel ingaan of eigenlijk niet bij je passen alleen omdat je bang bent voor veranderingen of confrontaties, of omdat je angst hebt om door anderen in steek gelaten te worden.

Als je handelt uit angst laat je niet zien wie je werkelijk bent, je verstopt je achter een masker van vriendelijkheid en meegaandheid, of van verhalen. En, ook al zul je het niet altijd meteen merken, je brengt jezelf in de problemen. Als je niet handelt vanuit je hart, niet durft te doen wat je eigenlijk zou willen doen, kom je vroeg of laat met jezelf in de knoop. Dan is er iets wat steeds meer gaat wringen, je voelt je ongemotiveerd of lusteloos en moe, je zit niet lekker in je vel of voelt je verdrietig vaak zonder dat je precies weet waar het vandaan komt. Je kunt zelfs letterlijk pijn voelen. Wat je dan voelt is de pijn en het verdriet van je eigen hart.

De eerste stap die je dan kunt maken is aandacht te hebben voor de pijn en het verdriet in jou, of voor die moeheid en lusteloosheid. Je kijkt ernaar met een liefdevolle blik, zonder oordeel. Wat het ook is, het mag er zijn, het is een stukje van jou en dat stukje verdient erkenning, het hoeft niet weg. Als je je ogen dicht doet kun je nog beter voelen wat je lichaam je te vertellen heeft. Als je er met je aandacht bij kunt blijven, er geen oordeel aan vast plakt en met een liefdevolle blik kunt kijken, verdwijn je niet in emoties of in eindeloze gedachten en redeneringen. Je bent liefdevol voor jezelf omdat alles in jou er mag zijn.

De volgende stap is om te voelen wat het met je doet als alles er mag zijn. Welk gevoel roept het op? Misschien voel je dat er van binnen iets verandert, dat er meer ruimte ontstaat, dat het lichter wordt of zachter, of dat er een glimlach ontstaat. Ook al is het klein of subtiel, richt je op dat gevoel, laat het helemaal toe en voel hoe je hart open gaat. Voel de liefde en de schoonheid die in je zit en geniet ervan. Zonder oordeel. Laat het stromen in iedere cel van je lichaam. Durf dan vanuit liefde naar jezelf te kijken: wat heb je nodig, wat kun je jezelf geven en wat wil je echt. Laat je hart spreken en durf te zijn wie je bent.

Nelie, 31-7-2017